Какво влиза в сила от 1 януари?

07:45, 01 яну 20 25 13779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата 2020г. носи промени в редица сфери на обществения живот. Екипът на ТОПНОВИНИ събра накуп най-важните нововъведения, които влизат в сила от днес. Да видим за какво държавата ще даде повече и за какво ние трябва да платим повече:

Пари, пари, пари

Минималната работна заплата ще стане 610 лева, като управляващите обещават през 2021 г. да достигне 650 лева. Запазва се максималният осигурителен доход от 3000 лева. Линията на бедност се увеличава с 15 лева, на 363 лева.
Догодина няма да се променят осигурителните ни вноски, както и обезщетението за безработица и майчинските.
От 1 януари минималната пенсия ще бъде 219, 43 лева, а от 1 юли - 250 лева. Таванът на пенсиите остава 1200 лева. Служителите на ДАНС вече ще се пенсионират на 63 години, а тези на НСО на 55.

Партийната субсидия ще бъде 8 лева на глас, а не 1 лев, както досега.

По-високи заплати ще получават учителите (с 17%), социалните работници (с 15%) и държавните служители (с 10%).

Увеличават се възрастта и стажът за пенсиониране

От днес продължава увеличението на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране.  За жените от най-масовата, трета категория труд, възрастта се увеличава с два месеца спрямо 2019 г. и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете увеличението е с един месец и става 64 години и 3 месеца.  За да се пенсионират, жените вече трябва да има 35 години и 10 месеца осигурителен стаж, а мъжете - 38 години и 10 месеца, като увеличението и в двата случая е с два месеца в сравнение с миналата година. Ако хората нямат право на пенсия, защото не изпълняват условията за възраст и стаж, те могат да се пенсионират на възраст 66 и половина години при поне 15 години действителен стаж.

По-скъпа вода

Водата поскъпва в почти цялата страна. Това беше прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември. С решението бяха коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната. Водата в Перник също ще поскъпне с над 3%, независимо, че в града са на режим.  Най-голямо увеличение - между 6 и 9% ще бъде в Кърджали, Видин, Габрово и София. Най-слабо е повишението в Пловдив. В Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик цените ще останат същите. В Разград ВиК услугата ще поевтинее.

Същият газ, но от ново място

От днес България ще получава руски природен газ от нова входна точка. Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница. Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. Това стана в резултат на изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че за страната ни е по-изгодно да получава руски газ от новата точка, защото така ще спести близо 70 млн. лв. на годишна база, което ще се отрази и на цената на синьото гориво.

По-високи данъци в столицата

По-високи данъци ще плащат собствениците на коли в столицата с нисък екологичен стандарт и по-голяма мощност. За колите с най-ниски екостандарти, но и с най-малка мощност данъкът ще скочи с между 3 и 10 лв. За колите с до 100 конски сили, които са и най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв. – 40 лв. за колите с екостандарти 0, 1 и 2, и със 17 лв. при автомобилите със стандарти Евро 3 и Евро 4. Без промяна остават данъците за колите до 100 конски сили , които са 47% от всички автомобили в столицата и за тези с Евро 5 и 6. Очакванията са увеличението да вкара в бюджета 18 милиона, които да бъдат вложени в градски транспорт и озеленяване. Според столичния кмет предложението е в подкрепа на постигнаето на целта за по-качествен въздух.

Увеличение има и при имуществените сделки, като Общината ще прибира 3% вместо досегашните 2.5% от материалния интерес. От тази новост се очаква да влязат в хазната още 20 млн. лв.

Не се предвижда увеличение на такса смет в София и през следващата година.

Детските градини

От 2020 г. държавата ще плаща таксите за детска градина на децата от ниските социални слоеве. 70 млн. лева ще се дадат през следващите 3 години за изграждане на нови детски градини и училища.

Данък туризъм

Българите, които отдават имоти през платформите като Booking и Airbnb вече ще плащат патентен данък. Промяната се отнася за обектите с до 20 стаи, с една или две звезди, или регистрирани по Закона за туризма. Данъкът ще бъде от 25 до 250 лева на стая.

Електронни поръчки

Започва поетапното въвеждане на електронно възлагане на обществени поръчки, като това ще стане на два етапа. От днес промените влизат в сила за централната администрация и за възложителите с най-голям опит, които основно са големите предприятия. Вторият етап на електронните обществени поръчки трябва да се случи от 1 април тази година и за всички останали възложители, които за провеждането на обществени поръчки ще трябва да използват централизираната електронна платформа. Целта на он-лайн платформата е да не допуска манипулиране на документите и незаконосъобразни практики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама