Балотаж на изборите за президент на Хърватия

08:35, 23 дек 19 / Свят 25 2526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама кандидати за президент в Хърватия отиват на балотаж. След вчерашните избори най-много гласове получиха бившият премиер Зоран Миланович и досегашният държавен глава Колинда Грабар-Китарович, съобщи БНТ.

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия Зоран Миланович получава 29.5% от гласовете при преброени 99 на сто от бюлетините. Въпреки водещия си резултат, той ще се изправи на балотаж срещу дясноцентристкия кандидат и настоящ президент Колинда Грабар-Китарович от управляващата Хърватска демократична общност.

„През следващите две седмици ще убеждавам всеки, когото го е грижа за Хърватия, да гласува. Можем да бъдем добро и солидарно гражданско общество. Искам страна на равноправни хора“, каза Зоран Миланович.

Хърватия избира президент

Колинда Грабар-Китарович печели 26.7%, сочат данните на Централната избирателна комисия на Хърватия. „Заставам пред вас и ви моля да ми се доверите, като гласувате за мен. Призовавам всички да гласуват за една по-добра Хърватия на балотажа“, заяви от своя страна Колинда Грабар-Китарович.

Трети остава независимият кандидат Мирослав Шкоро с 24,4% от гласовете.

Тъй като нито един от кандидатите не е получил над 50 процента, първите двама с най-много гласове отиват на балотаж. Така на 5 януари един срещу друг ще се изправят Зоран Миланович и Колинда Грабар-Китарович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама