Премиерът на Австралия се извини за почивката си в Хавай

09:35, 22 дек 19 / Свят 25 2266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Скот Морисън се завърна в Австралия, след като прекъсна пътуването си в Хаваи и се извини за това, че си е взел почивка по време на кризата, причинена от пожарите, съобщава Би Би Си. 

Морисън прекъсна почивката си на Хаваите след като критиките към него се засилиха. От септември Австралия се намира в аварийна ситуация заради бушуващите пожари, причинили смъртта на най-малко девет души, унищожили над 700 домове.

По-рано вицепремиерът призна, че трябва да се направи повече за справяне с глобалното затопляне, след като много австралийци свързаха тежестта на пожарите през тази година с изменението на климата.

Жегата и ветровете пак разпалиха големи пожари в Австралия

„Разбирам, че хората биха се разстроили, когато знаят, че почивам със семейството си, докато семействата им са изложени на голям стрес“, каза Морисън.

След среща със служители на пожарната, той заяви на брифинг, че знае за тревогата на австралийците от пожарите, но настоя, че своевременната и спокойна реакция е "най-добрата в света".

Той призна, че изменението на климата допринася за промяната на метеорологичните условия, но отрече, че това е пряко причиняващо пожари в Австралия. "Не е достоверно да се направи тази връзка", каза той.

Австралия преживя нов температурен рекорд

Много австралийци обвиниха правителството на Скот Морисън в бездействие по отношение на глобалното затопляне, а критиката нараства след като топлинната вълна счупи рекордите в цялата страна и влоши пожарите.

Въпреки че изменението на климата не е пряката причина за огнената стихия в Австралия, учените отдавна предупреждават, че по-горещият и сух климат ще допринесе за това пожарите в Австралия да стават по-чести и интензивни.

Лидерът на профсъюза на пожарникарите Лейтън Дъри заяви, че Австралия „е свидетел на абсолютна липса на ръководство от това правителство, което е позор“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама