Булевард „Мария Луиза” в София ще стане пешеходна зона

16:30, 21 дек 19 25 3475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Булевард "Мария Луиза" да стане пешеходен, а парк и зала за концерти ще променят облика на Централната жп гара в столицата.

Идеята е трафикът да се изнесе по бъдещия пробив на бул. "Данаил Николаев" от Сточна гара до Централна гара, обясни главният архитект на София Здравко Здравков на представянето на бюджета на столицата за 2020 г., съобщава "24 часа".

Изоставени жп линии ще свържат парковете в София

В тази зона ще бъде вторичният градски център, а проекта на архитектурно студио "А и А архитекти" ще се реализира на три етапа, припомни още арх. Здравков. Тепърва там ще се прави подробен устройствен план. Първо ще се изгражда зоната около Централна гара до Лъвов мост, а след това ще се продължи до пл. "Св. Неделя".

"Пространството около Централна жп гара е на 15 минути пеша от "Св. Неделя". Чисто географски във времето бул. "Сливница" и жп гарата са се превърнали в градски бариери, които чрез правилни градоустройствени намеси, бихме могли да ги преодолеем и да променим отношението изобщо към тази част на града", каза още главният архитект на столицата.

През януари се очаква да дойдат и експерти от студиото на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас, спечелил конкурса за нова визия на пл. “Св. Неделя”.

Спряха обществената поръчка за ремонт и саниране на Столичната библиотека

Важна задача ще бъде и въвеждането на концептуалния проект за социализацията на Централна минерална баня. В Столична библиотека пък предстои сериозен ремонт, ще се работи и по проектите за линейните паркове по старите жп линии.

Планира се да се направи и асансьор на ул. "Будапеща", за да може хората с увреждания и майктие с колички да имат достъп между бул. "Дондуков" и ул. "Московска".

Ще се работи усилено и по премахването на гаражни клетки, огради и други незаконни постройки в кварталите. Очаква се собственикът на "Захарна фабрика" да внесе идеен проект за укрепването й, така ще се запазят поне части от нея, припомни арх. Здравков. Той обясни, че в бъдеще този район ще бъде много привлекателен за инвеститорите, заради локацията си.

На бившия собственик бяха наложени рекордни санкции - една от 50 000 лева, както и още две по 100 000, които той обжалва. Актовете бяха платени, но досега така и не се предприеха мерки за укрепване и възстановяване на знаковата сграда, която вече е почти напълно разрушена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама