Русия и Украйна продължават транзита на газ

21:30, 20 дек 19 / Икономика 25 2869 Topnovini
1

Русия и Украйна са подписали протокол за продължаване на транзита на природен газ и за уреждане на взаимните претенции, съобщиха източници от "Газпром", цитирани от РИА Новости и БНР. 

Част от сделката е "Газпром" да изплати на Киев почти три милиарда долара по решение на арбитража в Стокхолм, е съобщил участник в преговорите.

Очаква се в рамките на месец Москва и Киев да подпишат новия договор, който вероятно ще е за три години, прогнозира по-рано днес ръководителят на "Нафтогаз Украина".

Владимир Путин е отворен за ограничаване на президентските мандати до два

Късно снощи и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за енергийните въпроси заяви, че след цял ден преговори Русия, Европейския съюз и Украйна са подготвили проект на споразумение за природния газ, който в близко време ще бъде съгласуван.

Сегашният договор изтича в края на годината и страните през последните дни провеждат серия от срещи за да уточнят параметрите на новото споразумение. По време на последните консултации руската страна се обяви за пакетно решение, като заедно с транзита бъдат уредени и съдебните спорове и доставките на газ за самата Украйна.

Киев спря директно да купува руски газ преди четири години и оттогава получава "синьото" гориво от Европа чрез реверсивни доставки.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани