Стоичков и „Златната топка“ заедно четвърт век

12:48, 20 дек 19 / Спорт 25 2773 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Точно преди четвърт век за първи път българин получи „Златната топка“. На 20 декември 1994 г. легендата на българския футбол Христо Стоичков изкачи футболния Еверест и стана носител на най-желаната и престижна награда в света. И до днес той остава единствения българин, удостоен с най-ценния индивидуален трофей във футбола.

Стоичков: Няма шанс да се върна в българския футбол

Камата спечели отличието с 210 точки, като остави зад себе си звезди като Роберто Баджо и Паоло Малдини. Той е третият футболист на „Барселона“, на когото е оказвана тази чест след Луис Суарес и Йохан Кройф.

Чувството беше уникално. Защото свърших една работа, която бяхме започнали преди много години. Последният, който я завърши, беше Йохан Кройф. Когато му я подадох в неговите ръце, видях сълзи от радост, защото това е труд на много години”, сподели Стоичков пред Нова телевизия. По повод празника на 22 декември от 16.00 до 19.00 ч. в SkyCity Mall Камата ще раздава автографи върху своята биография "Христо Стоичков. Историята".

Стоичков с остри критики към Роналдо след връчването на "Златната топка"

Стоичков е най-успелият български футболист, избран в идеалния отбор на България за всички времена, носител на най-престижните футболни награди („Златна топка“, „Златна обувка“), носител на Суперкупата на Европа, Купата на европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол 1994 г. в САЩ. Той е и трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания. Избиран е за Футболист № 1 на България 5 пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама