Снимка на годината за УНИЦЕФ: Бедно момиче, събиращо пластмасови отпадъци

10:01, 20 дек 19 / Свят 25 2380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Немски фотограф спечели наградата на УНИЦЕФ за снимка на годината. Фотография на Хартмут Шварцбах показва младо момиче в събиране на пластмасови отпадъци в бедняшки квартал в Манила. От УНИЦЕФ казват, че снимката успешно заснема „три трагедии на нашето време“ - бедност, замърсяване и детски труд, съобщи Дойче Веле, цитирана от БГНЕС.

Немският фотожурналист на свободна практика получи в четвъртък наградата „Снимка на УНИЦЕФ за 2019 г.“ за снимката му на младо момиче на лов за пластмасови отпадъци в замърсени води в пристанището на Филипините в Манила.

Хартмут Шварцбах е уловил момичето Уени, докато събира пластмасови отпадъци в замяна на малко пари от рециклираща компания.

Снимка: БГНЕС

Детският фонд на ООН заяви, че фотографията на Шварцбах е значима, защото разказва „за смелата борба за оцеляване на децата в условията на трите трагедии на нашето време.

Дълги години Шварцбах изразява скръбта си от бедността по целия свят чрез своите снимки.

Елке Бюденбендер, представител на УНИЦЕФ за Германия и съпруга на президента Франк-Валтер Щайнмайер заяви: "Децата са най-ценното нещо. Всички носим отговорност за живота и бъдещето им... Правата на децата не могат да зависят от просто празни обещания...".

Според УНИЦЕФ много малки деца са принудени да събират отпадъци в замърсените води на Манила.

"Те рискуват здравето си, а често и живота си, когато са в замърсена с микроби вода... за да се сдобият с ресурси, поддържащи съществуването им."

УНИЦЕФ изтъкна на церемонията по награждаването в Берлин, че дори и детският труд да бъде забранен, „много момичета и момчета в бедните квартали нямат друг избор“.

В момента Шварцбах работи като фоторепортер на свободна практика за редица немски издания като „Шпиге“ и „Стерн“. Работи и за няколко хуманитарни организации. Печелившата му снимка е направена за католическото списание „Континенте“.

Дълго време немският фотограф е увлечен от въздействието на боклука и пластмасата по целия свят. Шварцбах казва, че се чувства принуден да снима такива обекти, тъй като те "не са съвместими с християнските ценности на неговото възпитание". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама