Албанският парламент прие законите, предвиждащи високи глоби за електронните медии

21:50, 19 дек 19 / Свят 25 3857 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Въпреки протеста на десетки албански журналисти вчера, албанският парламент одобри спорния пакет от два закона за предотвратяване на клеветата. 

Новият пакет от мерки предвижда високи глоби за електронните медии (до 16 000 евро) и дава допълнителни права на държавните структури по надзор. При необходимост Агенцията за електронни медии ще затваря и портали, ако прецени, че същите са публикували клевета или лъжливи новини.

Според журналистите обаче мерките противоречат на международните принципи и застрашат свободата на изразяване. В знак на несъгласие протестиращите размахваха вчера плакати с надписи "Който контролира медиитеконтролира ума". 

Не на такова мнение е премиерът Еди Рама, който от трибуната на парламента заяви, че приемането на законите цели борба срещу фалшивите новини, и че те са съобразени изцяло с международните стандарти.

Албански журналисти срещу правителството в страната

По думите на Рама става ясно, че правителството е подготвило законопроектите в тясно сътрудничество с ОССЕ. От своя страна представителят на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите Харлем Десир препоръча законопроектите да бъдат доработени, за да се намалят предвидените глоби за фалшиви новини. 

Тежък удар върху свободата на словото ли са новите закони? Според комисаря по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович правомощията, които се вменяват на Агенцията за електронни медии, са големи. Европейската комисия също взе отношение по въпроса, като призова управляващите да разгледат отправените от ОССЕ и Съвета на Европа препоръки, за да гарантират спазването на европейските стандарти в областта на свободата на словото. 

Очаква се президентът на Албания Илир Мета да не подпише указ за влизането на законите в сила. Въпреки това протестиращите журналисти изразиха готовност да оспорят мерките пред Конституционния съд, ако те бъдат приети.

Снимка: БГНЕС

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама