Доган: Няма готовност за предсрочни парламентарни избори

19:16, 19 дек 19 / Политика 25 2472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма условия за предсрочни избори, но те са възможни, ако желанието за власт на дадена партия надделее над идеята за собствената ѝ сигурност".

Това обяви на традиционната си реч в края на годината почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Сметната палата ще предложи промени в Закона за партиите

„Към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори. Всяка политическа сила се надява за нормално приключване мандата на управляващото мнозинство с очакване максимално да се възползва от парламентарното време за прелегитимиране, позициониране и евентуално за конструиране на нетипични коалиционни формати”, коментира той.

Доган критикува и изборния процес у нас: „Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ”.

Според него има „сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат”. Именно това, според Доган, е причината за възхода на национализмите и популизмите, както „и на техните спонтанни противодействия”.

30 години демокрация: Какво постигнахме и какво следва?

Почетният председател на ДПС обръща внимание и на 30-годишнината от началото на Прехода, както и на 30-годишнината на ДПС. 

„Като система на отчитане на постигнатото и изпортеното, от днешна гледна точка Преходът ни даде възможност за демократични промени, но без програмирана визия за технологията на реформите: кое, как, доколко и с каква скорост да се извършат във времето. Вместо визия бяха внесени отвън различни модели и нормативни реалности, които имаха над 200-годишна история. (…) Несъвместимостта на „ външното” и „ вътрешното” изкривиха опциите за преобразуване на възможното в действително, създавайки мътна политическа среда, което впоследствие започна да продуцира дефектирани социално-икономически и политически реалности.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама