ЕП: Русия трябва да отмени закона си за „чуждестранните агенти“

15:23, 19 дек 19 / Свят 25 1881 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент прие днес резолюция, съдържаща оценка за ситуацията с правата на човека в Русия, съобщи пресслужбата на ЕП. В нея евродепутатите призовават руските власти незабавно да отменят закона за „чуждестранните агенти“ и да приведат действащото законодателство в съответствие с конституцията и задълженията на Русия, произтичащи от международното право.

Според влезлия през 2012 г. закон, действащите в Русия неправителствени организации се задължават да се регистрират в Министерството на правосъдието като „организации, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти“, ако получават чуждестранно финансиране и участват в дейности, описани като „политически“.

Резолюцията осъжда приетите промени в закона, които разширяват значително неговия обхват и предоставят възможност отделни лица да бъдат дискредитирани и определи като „чуждестранни агенти“. Констатирано е, че тази мярка често се използва срещу представители на гражданското общество, членове на партии от опозицията, блогъри и независими журналисти.

Законът налага специфични изисквания за регистриране, осчетоводяване и квалифициране на публикациите и неспазването им се превръща в престъпление, което може да бъде санкционирано с тежки административни глоби или лишаване от свобода до две години.

Припомня се, че около 80 неправителствени организации в Русия попадат в категорията „чуждестранни агенти”, включително всички водещи НПО в областта на правата на човека.

Към момента 49 руски неправителствени организации са внесли жалби пред Европейския съд по правата на човека с аргумента, че „законът за „чуждестранните агенти“ нарушава редица права на човека, включително правата на свобода на изразяване и на сдружаване“.

Евродепутатите категорично се противопоставят на методите на държавната власт за потискане на свободата на изразяване и свободата на словото и, съответно, за насаждане на страх в обществото. Те призовават руските власти да подкрепят безпристрастността на медиите и да подобрят безопасността и работната среда на журналистите в Русия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама