Петкова: Ще преговаряме с 5 компании за АЕЦ „Белене“

14:30, 19 дек 19 / Политика 25 2560 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви в парламента, че ще се водят преговори с 5 компании за строителството на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Компаниите са „Росатом“ (Русия), „Си Ен Ен Си“ (Китай), Корейската хидроатомна корпорация, „Фраматом“ (Франция) и „Дженеръл електрик“ (САЩ). 

Постъпилите заявления са 13- 7 с искане за участие като стратегически инвеститор, 4 за участие с миноритарен дял и сключване на договори за изкупуване на електрическа енергия, 2 с интерес за участие в проекта, с доставка на оборудване и финансирането му.

Теменужка Петкова обясни, че комисия е определила кратката листа с петте компании, с които държавата ще преговаря. „Основният ни аргумент- техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, финансова стабилност и висок кредитен рейтинг“, заяви министърът.

До края на януари на петте компании бъдат изпратени покани за сключване на споразумения за конфиденциалност. След това ще им се връчи информационен меморандум по проекта и ще получат достъп до цялата информация в НЕК. Ще им се отправи и покана за обвързваща оферта.

Радев: Необходима е ясна стратегия за дългосрочното развитие на енергетиката

„Процедурата е максимално отворена. Дава възможност за различни преговори и формиране на консорциуми и обединения“, изтъкна Петкова и подчерта, че на всеки етап от преговорите ще уведомява парламента как вървят.

Теменужка Петкова прогнозира, че до края на април или началото на май могат да се очакват офертите от петте компании. Тя уточни, че държавата ще има блокираща квота в проекта, ще има право да взима решения. "Ще се опитаме да имаме около 30-34% участие, но всичко зависи от това какво ще даде другата страна", коментира Петкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама