Антоанета Барес: Да мислим в перспектива за развитието на индустриалните зони

16:03, 18 дек 19 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Национална компания индустриални зони“ е работещ механизъм за привличане на инвестиции. Интересът от страна на инвеститорите – чужди и български – не е спирал. И ние наистина правим всичко възможно да създадем благоприятни условия за бизнеса, който да реализира своите проекти в икономически зони с готова инфраструктура. Това казва изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес в интервю пред сп. „Икономика“, съобщиха от компанията.

Барес отбелязва, че през октомври е направена първа копка за изграждане на инфраструктурата /вода, ток, интернет и улици/ на територията на индустриална зона „Загоре“. НКИЗ и община Стара Загора реализират съвместен проект върху 115 дка в югоизточната част на областния град. За там вече има заявен инвеститорски интерес.

Антоанета Барес: Вървим към разширяване на индустриалните зони

Съществен интерес има и към Индустриален и логистичен парк Бургас, който е успешен проект – на НКИЗ и на общината. На 28 февруари 2019 г. Министерският съвет взе решение за апортиране на седем имота частна държавна собственост от Южна промишлена зона в нашето дружество. Апортирането се наложи, тъй като съществуващите терени бяха изчерпани заради голямото търсене от страна на инвеститори. Там се реализират 35 инвестиционни проекта, като общият размер на гарантираните вложения е 73 млн. лв. Броят на гарантираните новооткрити работни места пък е 726“, отбелязва още г-жа Барес.

По думите на изпълнителния директор на НКИЗ всяка зона на компанията си има своите предимства, като най-важна е локацията и инфраструктурата. „Имаме зони, като тези в Бургас и Варна, които са разположени на Черно море. Нашите паркове в Русе и Видин също са предпочитани, тъй като имат излаз на река Дунав. Но приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище“, казва Антоанета Барес. И допълва, че договорените инвестиции там са близо 530 млн. лв. Преките нови работни места – над 1500. „През лятото на 2019 г. подписахме окончателен  договор с високотехнологична швейцарска компания. Тя произвежда прототипи и детайли от силикон и пластмаса. Досега въпросната фирма беше наемател, но решиха да купуват, защото им хареса там. Намират, че страната ни е стабилна, и вече са решили да построят свое собствено предприятие“, отбелязва г-жа Барес. „По отношение на индустриалните зони наблюдаваме, че на нашия пазар влизат не само нови производители. Имаме разрастване на бизнеса на инвеститори, които вече работят в нашите индустриални паркове. Мога да дам такъв пример в зоната ни „София – Божурище“. Става дума за „Бер-Хелла Термоконтрол“, които произвеждат климатични системи за автомобили. Те разширяват дейността си. Даже я утрояват. Наблюдаваме клъстеризация на бизнеса“, категорична е тя.

Антоанета Барес засяга и темата за работата върху готвения проектозакон за индустриалните зони. „Целта му е инвеститорите да получат по-сериозна помощ и повече облекчения. Аз смятам, че регулация на индустриалните зони е необходима. Трябва да се мисли в перспектива, защото възникването на индустриалните зони не е моментен тренд, а икономическа необходимост както за големите градове, така и за по-малките населени места“, казва в заключение Барес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама