Перник на прага на бедствено положение заради водната криза

15:45, 18 дек 19 25 2241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вероятно в петък в Община Перник ще бъде обявено бедствено положение заради кризата с водата. Това съобщи кметът Станислав Владимиров след приключване на днешния кризисен щаб, който се проведе в общината, цитиран от БНТ.

Причина за отлагането е, че все още има технически параметри, които трябва да бъдат изпълнени, за да се прибегне към изпълнение на неотложните дейности за справяне с кризата.

Заради водната криза: Ще търсят вода от карстови пещери край Перник

Днес правителствено отпусна близо 3 млн. лв. за ремонт на пречиствателната станция в Перник. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. Вчера и регионалното министерство отпусна на общината 2 млн. лв. от собствения си бюджет, с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“.

Регионалният министър Петя Аврамова обясни, че в тази кризисна ситуация отговорните институции ще предприемат всички действия – популярни и непопулярни, които могат да доведат до увеличение на притока в яз. „Студена“.

Заради това започват дейностите по авариен план, който предвижда да се осигури допълнителен приток на вода от карстови пещери в района. По предварителни разчети така ще може да се точат от 300 до 700 л/сек. вода. В бъдеще предстои изпълнение и на още едно мероприятие за търсене на повече приток – допълнителни сондажи.

Предстои през 2020 г. да бъде извършена и цялостна промяна на ВиК инфраструктурата в Перник, която ще струва 106 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама