Група с български антарктици заседна в чилийски град

16:00, 18 дек 19 / Свят 25 1997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

13 души от втората група с български антарктици, която пътува към базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, не може да достигне целта си до Антарктика. Учените цяла седмица са в чилийски град Пунта Аренас в очакване на самолет.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев съобщава, че по предварителен план полетът е трябвало да се осъществи на 14 декември с бразилски военен самолет „Херкулес С-130”.

Поради трагичен инцидент със същия модел самолет над пролива Дрейк и съмнение за проблем в двигателя, излитането на машината е било отменено. По думите му се очаква на 20 декември да пристигне друг самолет от Бразилия, който би трябвало да превози групата до Южношетландските острови, където освен българите, има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия. Там ги чака малък чилийски кораб, който трябва да ги превози до остров Ливингстън.

Българските антарктици, които вече цял месец са в Базата, преди броени дни са били посетени от френска експедиция, посветена на  200-та годишнината от откриването на Антарктида, допълва проф. Пимпирев .

Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е  покорителка на Еверест, прекосявала е Антарктика със ски и е била Командир на френската база „Дюмон д'Юрвил” през зимата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама