САЩ се съмнява, че наложените санкции ще спрат „Северен поток 2“

08:46, 18 дек 19 / Свят 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Санкциите на САЩ за газопровода "Северен поток 2" няма да могат да спрат строителството му, съобщава Блумбърг, позовавайки се на висши източници в Белия дом. Според тях проектът е почти завършен и санкциите срещу газопровода, които бяха включени в бюджета на САЩ за отбрана, няма да могат да му причинят сериозни щети, предаде БГНЕС.

Източниците отбелязват, че сега САЩ ще се опитат да се съсредоточат върху противодействието на други руски енергийни проекти.

Във вторник Сенатът гласува бюджет за отбрана в размер на 738 милиарда долара, който включва санкции срещу газопровода „Северен поток 2“ и военна помощ за Украйна.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Газопроводът ще премине през териториални води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Украйна е против "Северен поток 2", защото се страхува да не загуби приходи от транзита на руски газ, както и Полша, Латвия и Литва, които смятат проекта за политически. Той също е критикуван от САЩ, които активно се опитват да внедрят втечнения си природен газ на европейския пазар.

Газопроводът се подкрепя предимно от Германия и Австрия, които вярват, че проектът ще засили европейската енергийна сигурност. Берлин и Виена отбелязват и надеждността на Русия като доставчик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама