"Марш на червените чадъри" в Скопие за повече права на жриците на любовта

16:39, 17 дек 19 / Свят 25 2386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жриците на любовта проведоха за 12-ти път в Скопие поход с искане за повече права, равно третиране пред закона и съблюдаване правото им на свободен избор, предаде БГНЕС. Участничките в „Марша на червените чадъри” настояват за промяна в законодателството, което третира сексуалните труженици като престъпници, съобщи МИА.

След 12 години стигмата, дискриминацията и насилието върху сексуалните труженички все още съществуват, а институциите и обществеността продължават да бъдат „глухи и слепи” за искания ни, казват жриците на любовта.

„Защо трябва да работим в страх, че може да бъдем малтретирани, и игнорирани от обществото? Защо ни търсите, а не ни признавате? Ние сме избрали тази професия като най-добра възможност да си изкарваме прехраната и никой не бива да отнема правото ни на свободен живот”, заяви една от участничките в похода.

Според анализ на неправителствени организации през 2018 г. са регистрирани 100 случая на насилие върху жриците на любовта. Броят на такива случаи през 2019 г. е по-малък, но това не се дължи на положителни промени, а на липсата на смелост и доверие в институциите.

В 34 от случаите насилието е извършено в жилищата на труженичките, което означава, че те не са защитени дори в собствените си домове. Документирани са случаи на насилие върху транссексуални жени, които се сблъскват допълнително с насилие на основата на омраза по полов признак.

Маршът е организиран от гражданска инициатива за защита, популяризиране и насърчаване на правата на сексуалните труженици СТАР-СТАР в рамките на кампанията за отбелязване на 17 декември - Международния ден за прекратяване на насилието срещу представителите на най-древната професия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама