Перник остава без вода днес, няма да има поскъпване за града (Обновена)

08:13, 18 дек 19 / Политика 25 3515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6:50, Обновено в 8:13

 

В Перник няма да има вода между 6 часа сутринта и 9 часа вечерта днес. Причината са подготвителни промени във водопреносната система преди въвеждането на новия режим на водата, съобщи БНР. В рамките на новия едноразов режим перничани няма да имат водоподаване между 16 и 22 часа всеки ден.

Жителите на областта ще бъдат компенсирани в четвъртък, когато водата няма да бъде спирана. По-строгият режим на водата ще бъде въведен в понеделник. На днешното заседание на кризисния щаб в града ще се реши и дали да бъде обявено бедствено положение.

Водата в Перник няма да поскъпва, каквото предвиждат новите пределни цени на КЕВР за много места в страната. От пернишкото ВиК съобщиха, бизнеспланът ще бъде преработен и ще бъдат изгогвени нови разчети с предложение към комисията-регулатор.

Сега има кран, който е поставен преди 50 години и не може да спира напълно водата, обясни инж. Камен Каменов, прокурист във ВиК-Перник, пред БНТ. Със спирането на този кран, ще можем да отстраним течове, които има по главния клон, допълни той. По думите му става въпрос за течове от порядъка на 30-40 литра в секунда. Кметът на Перник Станислав Владимиров каза, че преди подмяната на крана са се губели огромни количества вода по трасето. Към промишлената зона е отивала вода, но преди кранът да бъде пломбиран.

Акцент на деня: Капки злато

С водната криза в Перник трябва да се запознае и Европейската комисия. Това заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Радан Кънев. Той подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник.

Очаква се на днешното редовно правителствено заседание да бъдат отпуснати 2,7 млн. лв. за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води в Перник. Решение за това беше взето на среща на Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров в края на миналия месец.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

Тези близо 3 млн. лв. са първата неотложна мярка за решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия.

Вчера и регионалното министерство отпусна на Община Перник 2 млн. лв. от собствения си бюджет. С тях ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама