ЕК заплаши да остави Малта без глас в евроинституциите

15:20, 17 дек 19 / Свят 25 1970 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия изрази готовност да задейства срещу Малта чл. 7 от договора за ЕС, с което страната може да остане без глас в европейските институции, предаде БТА. 

"Комисията разполага с множество средства за въздействие и ще прецени кое от тях да използва при необходимост", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент в Страсбург при обсъждането на въпроса с върховенството на закона в Малта и убийството на журналиста Дафне Галиция. По неговите думи разследването на убийството е постигнало известен напредък след намесата на Европол.

Премиерът на Малта е бойкотиран в парламента

"Държавите в ЕС държат правомощията при предоставянето на гражданство, но трябва да се съобразяват с правото на ЕС. Отделни страни не трябва да облагодетелстват опасни инвеститори с предоставянето на паспорти. Държавите носят отговорност за защитата на журналистите", добави Рейндерс.

"Ако ще говорим за върховенство на закона по света, то трябва да съществува в ЕС. Време е да обвържем осигуряването на средства от бюджета на ЕС с прилагането на общите ценности", заяви еврокомисарят.

В сряда ЕП ще приеме третата резолюция в последните две години, посветена на върховенството на закона в Малта, където правителството се очаква да подаде оставка през януари. Процедура по чл. 7 досега бе заведена срещу Полша и Унгария.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама