Около 5 000 граждани от Западните Балкани годишно умират заради мръсен въздух

14:55, 17 дек 19 / Свят 25 2772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които живеят на територията на Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух. Общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5 000 човека годишно. Това обяви Майлинда Брегу – генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС).

Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза”, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Брегу цитира проучване на Балкански барометър, според което 84% от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност. В същото време 32% говорят, че не са готови да използват екологични продукти.

В доклада се посочва, че с 13% е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство.

Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама