БСП настоява за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци

13:35, 17 дек 19 / Политика 25 3573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП настоява за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци в цялата страна. Това каза председателят й Корнелия Нинова, която посети габровското село Яворец заедно с народният представител Кристина Сидорова. Там те се срещнаха с кмета и с жители на селото, които им предоставиха подписка, съобщиха от БСП.

"От красива държава, с чиста природа, ни превърнаха в бунище на чужди отпадъци. Не само тук, но и на други места в България се складират и преработват отпадъци. Управляващи, спрете да давате разрешения за това. Искаме чист въздух, вода и храна за българите”, категорична бе Нинова.

По думите й сметищата в много общини са цъкащи екологични бомби, тъй като са препълнени, а строителството на нови клетки вече е закъсняло.

Поводът за срещата беше недоволството на местните хора от плановете за разширяване на съществуващия цех за преработване на отпадъци. В заявеното намерение е посочено, че за целта ще се ползва питейна вода, а отпадната ще се излива в реката. Според хората това създава опасност както за качеството, така и за количеството на водата. Друг проблем за местните е, че самият цех, където и в момента има бали с боклук, се намира само на 340 метра от къщите.

Площадката за третиране на пластмасови отпадъци, която се намира на територията на село Яворец, община Габрово, област Габрово, няма да разширява дейността си, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. 

На 16 декември 2019 г. операторът на площадката „ЛМ инсталации“ ЕООД е предоставил искане в РИОСВ-Велико Търново за прекратяване на започналата процедура по смисъла на Закона за опазване на околната среда ЗООС.

На територията на селото има регистрирана площадка за третиране на пластмасови отпадъци. Дружеството притежава документ съгласно Закона за управление на отпадъците за третиране на пластмасови отпадъци. След третирането на отпадъците чрез сепариране и рециклиране получената фракция се предава съгласно сключени договори на дружества, които я използват като суровина в производствените си процеси.

През 2019 г. от РИОСВ-Велико Търново са извършени 3 проверки, при които не са установени нарушения. Последната проверка е от 16.12.2019 г. Тогава е констатирано, че територията на площадката отговаря на нормативните изисквания, съгласно наредбата по чл. 43 от ЗУО – непропусклива повърхност, ограда, обозначение на отпадъците, които се приемат. Отпадъците на територията на площадката се съхраняват разделно, съобщават от министерството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама