Откриха кости на жена при реставрация на византийски храм в Света гора

19:40, 17 дек 19 / Култура 25 2674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кости, принадлежащи на жена, бяха открити при реставрация под мраморния под на византийски храм в Света гора, съобщи БТА.

Повечето кости, открити под храма, които принадлежат на поне седем души, са на мъже. Три костни фрагмента обаче са по-малки и деликатни и след антропологическо изследване е установено, че са женски.

Останките са били пренесени на мястото, където са открити, с голямо старание от първоначален гроб. За да бъде установен произходът им, манастирът Пантократор, където се намира храмът, е поискал костите да бъдат датирани по радиовъглеродния метод.

Архитектът Федон Хадзиандониу, който ръководи реставрацията, казва, че това е първият случай, в който на Света гора се открива погребение на жена. В монашеската република още от Средновековието е забранено да влизат жени.

Единствено в много редки случаи, при пиратски нападения или други нашествия, монасите са приемали временно жени в манастирите. Съществува и легенда за един сръбски крал, който завел жена си на Света гора. Там тя била непрекъснато носена, за да не стъпва кракът й на атонска земя. В помещенията, където влизала, са били постилани килими със същата цел.

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама