Джок Полфрийман: Българските затвори имат потенциала да променят престъпниците

10:00, 17 дек 19 25 2206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружението на австралиеца Джок Полфрийман нае офис в София, докато чака Върховният съд да се произнесе по казуса с предсрочното му освобождаване. Гражданското сдружение ще се занимава със защита на правата на затворниците в България.

Преди десетина дни Полфрийман се срещна с министъра на правосъдието Данаил Кирилов – един от големите противници на решението австралиецът да бъде освободен предсрочно.

Джок Полфрийман отиде при правосъдния министър

"Моята цел при срещата с министър Данаил Кирилов беше да има втора среща. Да обясня, че ние не сме срещу министерството, не сме против републиката, напротив. Ние искаме спазване на българските закони в местата за лишаване от свобода и министерството и правителството няма какво да губят от контакта с нашето
сдружение и със затворниците”, каза Полфрийман в интервю за bTV.

Конфискуваха паспорта на Джок Полфрийман

„Той (Данаил Кирилов – бел. ред.) обеща, че ще има редовни срещи с представители на сдружението. Че сдружението ще работи с министерството на правосъдието. Много  неправителствени организации работят с министерството на правосъдието и с други министерства – това е нормално. Това е нашата цел – да се даде гласност на другата гледна точка. Не знам кога ще бъде следващата ни среща, но се договорихме за месечни срещи. Идеята беше да има месечна среща между представители на сдружението и министерството на правосъдието. Това казах на министъра – аз съм видял потенциал в българските затвори да променят живота на нарушителите, на престъпниците. Видял съм с мои очи и съм живял с тези хора. Обсъждали сме как са живели преди затвора, грешките, които са правели. Но найважното нещо за тези хора е да намерят причина за промяна за добро”, казва още Полфрийман.

А на въпрос каква поука е извлякъл от убийството, заради което влезе в затвора, отговори: „Това е малко странен въпрос, защото много хора са казали, че няма добро, което не е наказано. Забравил съм как е поговорката на български... – Само че поговорките не важат в съдебните зали. – Не важат и затова ме освободиха. Казаха: „Напълно си поправен, че не си заплаха за обществото”. Вече над два месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на австралиеца в затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама