Атанас Атанасов: Трябва да бъдат разкъсани връзките между главния прокурор и подчинените му

18:12, 16 дек 19 / Политика 25 2372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Трябва да бъдат разкъсани връзките между главния прокурор и подчинените му, а това не става без промяна в Конституцията. Въпросът е да бъдат изработени текстовете, да бъдат дадени за обществено обсъждане за подкрепа. Ако не стане в този парламент, ще пробваме в следващия”, Това обяви съпредседателят на обединението в дясно и лидер на ДСБ в предаването „Лице в лице”.

По думите му назначаване на „надзорник” на главния прокурор не решава проблема с неограничените му правомощия. Атанасов допълни, че „Демократична България” би се включила в инициативи на президента Румен Радев за промяна на Конституцията, ако те съвпадат с вижданията им.

Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор

„Като те имат проверена информация, не им трябва българският съд да се произнася. Те могат да се произнасят кой е корумпиран у нас. В България няма нито един осъден, то няма процеси. Управляващите знаят, че има такъв проблем, но се опитват да го отложат”, коментира Атанасов.

„Борбата с корупцията по високите етажи на властта, липсата на свобода на словото и енергийната зависимост на България са били темите, които „Демократична България” и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа са обсъдили”, заяви лидерът на ДСБ.

Той допълни, че са коментирани съответни мерки от българските институции и американските власи за решаване на тези проблеми.  

Според Атанасов във Висшия съдебен съвет нямат място главният прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Той заяви, че присъствието им там деформира кадровата политика в съдебната система.

Относно енергийните проекти в България, Атанасов коментира, че се развиват само тези, които имат и руско участие.

„Аз съм изумен. Човек като Румен Овчаров да излезе публично и да каже: „Какво лошо има да сме зависими от Русия?”. Цялата ни енергийна политика трябва да почива върху това да сме независими, а не зависими. Трябва да има диверсификация”, каза Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама