БАБХ проверява качеството на меда

16:34, 16 дек 19 25 2255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверки на меда, продаван по магазините и пазарите. Най-разпространеното нарушение е с етикета „мед“ да се продават храни, в които има глюкоза и фруктоза, посочват експертите.

Специални техники, с които да разпознаем и да се предпазим от закупуването на фалшив пчелен мед, няма. В случай на проблеми инспекторите на агенцията издават предписания, а ако откритите несъответствия крият риск за здравето на хората, продуктът се поставя под възбрана, докато се отстрани нарушението, съобщи БНР.

Първото провинение ще се наказва с до 1000 лв. за физически лица и с до 3000 лв. за юридически.

Спекулативни цени на меда, който се внася в страната, е една от причините за стартиралите проверки на БАБХ.

В Бургас кампанията започна от малък магазин за пчеларски инвентар със самостоятелен щанд за търговия с пчелни продукти на ул."Поп Грую".

Освен удостоверението за регистрация на обекта, управителката на магазина показа и декларация за съответствие. Медът, който купуват хората, е тестван в лаборатория:

"И съответно (търговците) декларират, че добитият мед не съдържа захар и други подсладители по време на медосбора, че не са използвани антибиотици и сулфонамиди и други забранени за употреба ветеринарно-медицински продукти, не са използвани препарати, които могат да повлияят на качеството на продукта", обясни експертът от БАБХ д-р Петрова.

Нарушения не бяха открити, а проверката завърши с изготвянето на доклад.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама