България в челната тройка в ЕС по растеж на заплатите през третото тримесечие

13:30, 16 дек 19 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През третото тримесечие на 2019-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната и в целия ЕС се забави слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време България остава в челната тройка на страните с най-солидно повишаване на заплащането на труда, показват данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличава на годишна база през третото тримесечие на годината с 2,6% след повишение с 2,8% през периода април - юни, докато в рамките на целия ЕС растежът се забавя до 3,2% от 3,3%.

В същото време общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица (включващи данъци, заплати и други разноски) се увеличават в еврозоната с 2,6% след повишение с 2,8% през предходното тримесечие, а в рамките на ЕС растежът се забавят до 3,1% от 3,2 на сто.

Аналогичното проучване на Евростат за България пък показва забавяне на растежа на заплатите през третото тримесечие на 2019 година до 9,7% от 11,3% през второто тримесечие. Въпреки това нашата страна остава в челната тройка, изпреварена единствено от Румъния (с повишение от 13,2%) и Унгария (с повишение на заплатите с 10,0%).

Общите разходи за труд за един отработен час в нашата страна също продължават да нарастват сравнително силно с 10,0%, макар и след скок с 11,4% през второто тримесечие, но и след слаб растеж с 8,8% през същия период на 2018-а година. В този случай нашата страна е изпреварена единствено от Румъния, където общите разходи за труд нарастват през третото тримесечие с 13,2 на сто.

Данните на Евростат показват, че най-солидно повишаване на заплатите в България през периода юли - септември 2019 година е отчетено в сферата на услугите (скок с 10,3% на годишна база), следвана от строителството (увеличение с 10,2%) и индустрията (с 8,0%).

Общите часови разходи за труд също регистрират най-солиден скок в сектора на услугите (повишение с 10,5%), следван от строителството (с 10,15) и индустрията (с 8,3%).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама