Румъния отбелязва 30 години от началото на протестите, свалили комунизма

11:56, 16 дек 19 / Свят 25 2338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С редица прояви в Румъния отбелязват 30 години от началото на революцията, довела до падането на комунистическия режим.

Румънският президент Клаус Йоханис ще посети в западния град Тимишоара, откъдето тръгва "искрата" на революцията. Държавният глава ще положи венец на Паметника на героите в Тимишоара. След това Йоханис ще присъства на възпоменателна служба в памет на мъчениците на революцията от 1989 г. в Митрополитската православна катедрала, предаде БТА. Президентът ще присъства и на почитане на паметта и запалване на "Свещите на безсмъртието" в Румънската национална опера, където ще държи реч. Вечерта той ще гледа балетния спектакъл "Бунт" в операта в Тимишоара.

Преди това президентът Йоханис участва в тържествено съвместно заседание на двете камари на парламента.

Румъния е единствената държава в източния блок, където рухването на комунистическия режим стана с кървава революция. В периода 16-25 декември 1989 г. в страната имаше протести, улични боеве и големи демонстрации. 1142 души бяха убити по време на събитията, а ранените бяха 3138. Румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха екзекутирани след кратък процес на 25
декември 1989 г.

През уикенда премиерът на Унгария Виктор Орбан присъства в Тимишоара на прояви, свързани с отбелязването на годишнината. "Четири десетилетия и половина комунизъм не остават без последици. Няма политическа промяна, която да превърне за един ден поле с беладона в процъфтяваща ливада. Отново палим свещ в града, който даде първата светлина на Европа. За много години, Тимишоара!", заяви Орбан в реч в събота. Той присъства на спектакъл, наречен "Свобода 89", организиран от Националния съвет на унгарците в Трансилвания.

Унгарският премиер подчерта, че всяка революция в бившите комунистически държави е забила по един пирон в ковчега на комунизма и припомни в този контекст неуспялата революция в Унгария през 1956 г. "През 1956 г. румънците бяха тези, които подкрепиха движението на унгарския народ, който се разбунтува против комунистическата система", припомни Виктор Орбан. Той подчерта, че Унгария трябва да си сътрудничи с Румъния, за да може "заедно с румънците да построим нова Централна Европа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама