Откриха най-голямата трансгранична крайградска жп линия в Европа

10:50, 16 дек 19 / Свят 25 2226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-голямата трансгранична крайградска железопътна линия в Европа - Leman Express, беше официално открита за широката публика в източния френски град Анмас, откъдето влакът потегли за Женева, съобщи телевизия BFMTV, цитирана от БТА.

Новата линия ще позволи жителите на Анмас, Евиан, Сен-Жерве и Анси, близо до швейцарската граница, да пътуват до Женева и Копе без прекачване, заобикаляйки езерото Леман. Очаква се това да промени всекидневието на 100 000 французи, които работят в Швейцария.

"Всяка композиция ще спести пътуване на 400 автомобила, а влакът е и 25 пъти по-малко замърсяващ за околната среда. 50 000 пътници ще спестяват всеки ден по 40 минути", изтъкна на церемонията ръководителят на десноцентристка опозиционна партия "Републиканците" Лоран Вокие. Той е председател на областната управа в региона Оверн-Рон-Алп и един от спонсорите на проекта.

Построяването на линията Leman Express е струвало 1,56 милиарда швейцарски франка (1,42 милиарда евро) от швейцарска страна и 335 милиона евро за 2,5-километровата отсечка на френска територия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама