Транспортът във Франция отново под блокада (Обновена)

14:42, 16 дек 19 / Свят 25 1998 Topnovini
1
2
3

Публикувано в 8:10, Обновено в 14:42

 

Професионални шофьори и други работещи в автомобилния транспорт блокираха пътища във Франция в знак на протест срещу повишаването на цените на дизеловото гориво за камионите. Протестите са и срещу конкуренцията от чуждестранни превозвачи, предаде БТА.

 Общонационалната стачка, която започна на 5 декември, се провежда само седмица преди коледните празници, което допълнително усложнява обстановката във Франция. Тя вече обхвана всички видове транспорт – железници (SNCF), регионалните влакове, транспортната мрежа в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси.

Очаква се днес и утре да бъдат блокирани търговски центрове и  бензиностанции на магистралите в много региони на страната.

По информация на българското посолство в Париж придвижването във френската столица, особено в пиковите часове, е силно затруднено – както с обществения транспорт, така и с автомобил поради големите задръствания, които се образуват в Париж и околностите му, съобщиха от МВнР.

Франция отново е парализирана от стачки

Тази сутрин задръстванията в Париж и Ил дьо Франс са достигнали общо до 530 км. Осем линии на метрото и много автобусни линии в Париж са затворени, има и затворени станции на метрото. При бързоскоростните влакове (TGV) се движат един от три влака, а при регионалните - четири от десет.

Във вторник се очаква ситуацията да бъде още по-затруднена заради обявената манифестация в Париж, в която ще се включат представители и поддръжници на 8 синдикални организации.

От МВнР препоръчват на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 31 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.