Нено Димов: Не се очертава воден режим в други градове

17:47, 15 дек 19 / Политика 25 1953 Topnovini
1

„Ние нямаме правомощия да налагаме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му засега не изглежда да има нужда от налагане на воден режим в други населени места освен в Перник.

Проверката на прокуратурата в Перник показва безстопанственост

Той отбеляза, че „Студена” е единственият язовир, при който „екологичният отток се пуска след осигуряването на вода за питейно-битови нужди. Димов е категоричен, че не се притеснява от започналото разследване на Спецпрокуратурата по казуса.

По отношение на темата за качеството на въздуха министър Димов заяви, че ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции.

Той отбеляза, че в София има константно подобряване на качеството на въздуха през последните седем години. Димов подчерта, че жителите на столицата са много по-чувствителни на тази тема, защото живеят по-добре.

Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли

Според министъра местните власти трябва „сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата”. Коментарът му беше по повод предложението за инкриминиране на горенето на отпадъци.

Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас.

Нено Димов призова за засилен контрол върху вноса на отпадъци

„В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия”, заяви министърът и подчерта, че България е една от страните, които горят най-малко горива, получени от отпадъци и единствената, въвела ограничение за внос.

На въпрос за стабилността на правителството министърът заяви, че най-ясно за това говори безапелационното приемане на бюджета за следващата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 37 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.