Археолози откриха мини статуя на Сфинкса

15:40, 15 дек 19 / Култура 25 2616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група египетски археолози откри малка статуя на Сфинкса по време на разкопки в провинция Ел Миня в централен Египет, съобщиха египетските власти, предава БГНЕС. 

Според генералния директор на Дирекцията за антики на Централен Египет Гамал ал Самастауи статуята е направена от варовик, височината й е 35 сантиметра, дължината й е 55 сантиметра.

Откриха най-големия свещен скарабей от Древен Египет

Статуята има „ясни и красиви черти и детайли“, които „отразяват нивото на умение на древноегипетския скулптор“. На колко години, обаче, е малкото копие на Сфинкса, не се уточнява.

По време на същите разкопки археолозите са открили и редица амулети, изработени от фаянс и керамика, глинени съдове с различни форми и размери, и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 г. пр. н. е.), е наредил създаването на известния Сфинкс в Гиза. Той представлява статуя на лъв с човешко лице, и все още се смята за най-големия в света.

Археолози откриха древен сфинкс в Египет

Смята се, че Хефрен е заповядал да дадат свои собствени черти на лицето на Сфинкса (сфинкс на арабски - „баща на страха“). Според историците всички следващи фараони са приемали за свой дълг да се опитат да заменят главата на Сфинкса със свой образ, като не докосват основата му, а само подновяват лицето на статуята. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама