Лейбъристите поемат отговорност за краха на изборите

14:10, 15 дек 19 / Свят 25 2826 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Лейбъристката партия във Великобритания поема вината за катастрофалната загуба на изборите в страната, предава ВВС.

Лейбъристите получиха едва 203 места в парламента, а досега имаха 262 места. Това бе най-тежкото им изборно поражение от 1935 г.

"Няма да се поколебая да го кажа. Резултатът беше тежък удар за всички, които отчаяно имат нужда от истинска промяна в нашата страна", заявява лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин. Той все пак увери, че партията му ще извлече поука от това поражение, и занапред ще се вслушва повече в гласа на традиционните избиратели на лейбъристите, които тя е изгубила в работническите общини. "Тази партия съществува, за да ги представя. Ние ще си върнем тяхното доверие", заявява Корбин, който на изборите беше преизбран за депутат за десети път.

Джон Макдонъл, който отговаря за финансовата политика на партията, каза, че се чувства виновен за бедствието. Запитан от ВВС дали ще се оттегли от поста си, той каза, че партията най-вероятно в началото на идната година ще има ново ръководство и че той ще подкрепи жена за партиен лидер. Макдонъл изрази увереност, че тази лидерка би могла да бъде депутат, който не е от Лондон.

Ричард Бърджън, който пък отговаря за юридическата политика на лейбъристите, каза, че сега трябва да анализира как лейбъристката партия е изгубила много от традиционните си гласоподаватели в Северна и Централна Англия.

Той каза също така, че би искал да види за следващ лидер на лейбъристите Ребека Лонг-Бейли и обяви, че обмисля да се кандидатира за поста на заместник-председател на партията. Тя, от своя страна, заяви пред Би Би Си, че сериозно смята да се кандидатира за поста.

Бившата депутатка от Лейбъритката партия - Карълайн Флинт, която загуби депутатското си място, директно обвини ръководството на партията за катастрофалния крах.

Консерваторите на премиера Борис Джонсън спечелиха изборите в четвъртък. Те получиха 365 места в 650-местната Камара на общините на парламента. Това е с 48 места повече от местата, които те имаха досега и им позволява да прокарат сделката на Джонсън за Брекзит и страната да може да излезе от ЕС до новия краен срок, а именно 31 януари догодина. Тази победа консерваторите постигнаха благодарение на това, че спечелиха в работнически избирателни окръзи, които от години са били лейбъристки, но които подкрепяха Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама