Евакуираха над 54 хил. италианци заради невзривен боеприпас

12:30, 15 дек 19 / Свят 25 1013 Topnovini
1

Почти 54 хиляди души бяха евакуирани в неделя сутринта в град Бриндизи в Южна Италия, където на 2 ноември откриха невзривена бомба от Втората световна война, предава МИА "Новости". Това е най-голямата евакуационна операция в Италия от следвоенния период.

По заповед на градските власти в Бриндизи е създадена карантинна зона, от която сапьорите трябва безопасно да изнесат стария боеприпас. Част от хората в Бриндизи започнаха да напускат домовете си в събота вечерта, за да не се създава паника.

Към 8 часа сутринта местно време в неделя всички жители на града и околните райони бяха евакуирани. Около хиляда служители на реда и 250 доброволци участваха в операцията по евакуация. Английска бомба от Втората световна война, хвърлена на Бриндизи вероятно през 1941 г., е намерена по време на строителни работи за разширяване на местния киносалон „Андромеда“.

Според информационния канал RaiNews24 група военни сапьори, състояща се от 15 души, в момента я неутрализира. Боеприпасите ще бъдат извадени извън града и в понеделник ще бъдат взривени в специално подготвена кариера.

Подобни операции, свързани с откриването на невзривени бомби и снаряди от времето на войната, се провеждат доста често в Италия.

За последен път невзривен боеприпас бе причина за евакуация на гражданите на северния италиански град Болцано на 20 октомври.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани