Ето коя е действителната причина за изчезването на динозаврите

21:00, 13 дек 19 / Култура 25 3731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Северозападния университет в Илинойс установиха действителната причина за изчезването на динозаврите и други видове животни преди 66 милиона години, съобщи сайтът Phys.org, цитиран от БТА.

Оказва се, че Земята е била подвластна на големи изменения още преди падането на астероида, което окончателно нарушило стабилността на биосферата. Бил е изследван изотопният състав на калция във фосилизирани раковини на мекотели и охлюви, които са живели на границата между кредата и палеогена.

Специалистите констатирали, че химичният състав се променил още преди падането на астероида, а това навежда на мисълта за бързо увеличаване на съдържанието на въглероден диоксид в океаните. До въпросното увеличаване се е стигнало в резултат на вулканични изригвания на Деканското плато на територията на днешна Индия.

В разстояние на дълги години вулканичните изригвания на Деканското плато изхвърляли огромно количество въглероден газ в атмосферата, който окислил океаните и повлиял директно върху живите организми. Раковините са съставени от калциев карбонат, който се разтваря в присъствието на съдържащ се в морската вода въглероден диоксид.

По-рано международна група учени заключи, че човечеството вече е повлияло по-силно върху кръговрата на въглерода, отколкото довелото до измирането на динозаврите падане на астероид.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама