А1 учи възрастни хора да използват компютри и мобилни устройства

13:01, 13 дек 19 / Общество 25 1576 Шрифт:
Topnovini

 

А1 организира обучения по компютърна грамотност в рамките на инициативата „Интернет за всички 55+“. В обученията са се включили общо 100 мъже и жени на възраст между 55 и 83 години от малки населени места. Всяка група е преминала успешно през общо четири модула, разпределени в 20 учебни часа: въведение в компютърните технологии, работа с интернет, използване на мобилни устройства и безопасно сърфиране в мрежата. Курсовете са били разработени и проведени в партньорство с асоциация „Съвременни читалища“ и се проведоха в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, в т.ч. хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места.

Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

„Инициативата „Интернет за всички“ е поредната стъпка от стратегията на А1 да прави технологиите по-достъпни за всички членове на обществото. Ние сме основният доставчик на телекомуникационни услуги като интернет, а работата в мрежата е почти жизненоважно умение в днешни дни. Самата идея на новите технологии е да сближават, а не да разделят и именно поради тази причина за нас е важно да интегрираме колкото се може повече хора и да им покажем как да се възползват от компютрите и мобилните устройства както за работа, така и за забавление“, каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Резултатите от проведените обучения са позитивни и показват, че възрастните хора имат желание и възможност да ползват новите технологии. Обратната връзка след завършването на програмата „Интернет за всички 55+“ показва, че средната възраст на участниците е 71 години.

Всички курсисти не само са повишили своите знания за значението и използването на новите технологии, но и благодарение на тях са подобрили социалния си живот и възможностите си за комуникация с близките.

A1 предлага електронната винетка в своята търговска мрежа

Преди да започнат курса, само 1% от всички участници са умеели да копират, променят или местят файл, а след края му 64% вече могат да извършват тези действия. Курсът е помогнал на 50% от участниците да се научат да работят със социалните мрежи (20% в началото и 71% в края). Само 12% от курсистите са можели да работят с имейл преди да преминат през обучението, а след неговия край този процент се е увеличил на 75%.

„Постигнатите резултати от обучението са много добри и показват, че нашите усилия имат успех. Поради тази причина през следващата година планираме да продължим в тази посока като разширим обхвата на инициативата „Интернет за всички“, така че тя да включва повече населени места. Целта ни е да продължаваме да надграждаме тази програма и да добавим нови модули, за да насърчим дигиталния начин на живот в цялото общество“, добави Илияна Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама