Реставрираха най-стария балдахин в България

09:50, 13 дек 19 25 1597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на Рождеството, на Боговъплъщението, Пресветата Пречистата Богородица ще бъде зарадвана с пълното възстановяване на олтарния балдахин в главната църква на посветения и́ манастир, съобщи БГНЕС.

Оригиналният балдахин, в светая светих на храма, е от 1632 г. и е най-старият запазен в България. Изработен е от сребро, мед и бронз с цветни метални позлатени орнаменти, филигранни украси, запълнени с цветен клетъчен емайл. Някои метални части са били позлатени, също и куполният диск с изображението на Христос Вседържител, „таванът” и куполите върху него са от позлатено сребро.

Сега олтарният балдахин е събран и възстановен върху Св. Престол, след не особено внимателното му сваляне преди около 10 години. Извършената прецизна реставрация е от реставратора Милен Воденичарски, който върна балдахина в изначалната му прелест. Извършено е пълно възстановяване, нанесена е нова позлата, липсващите частички са възстановени, емайлът е почистен и където трябва възстановен. Воденичарски лично сглоби балдахина на мястото му в олтара на съборната църква на Бачковската обител, стоящ над древния Св.Престол.
 
В хода на възстановяването, беше заснет за първи път оригиналният Св. Престол от 11 век, вторично вграден през 1604 година при възстановяването на храма. Светата обител изказва благодарност на столичния златар и реставратор Милен Воденичарски и екипа му и му пожелава Бог да благослови ръцете му в здраве и духовна бодрост.
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама