Бивш шеф на Авиоотряд 28: Правителственият „Фалкон” може да лети още 100 години

08:45, 13 дек 19 / Общество 25 1815 Topnovini
1

"Правителственият „Фалкон” може да лети още 100 години. Машината има неограничен технически ресурса, когато се поддържа, както е предписано от производителя”, каза пред bTV Цвятко Луканов, бивш директор на Авиоотряд 28.

По думите му основният проблем със самолета е липсата на хангар, в който да се съхранява.

Наскоро стана ясно, че правителството смята да купи нов самолет след последните инциденти с „Фалкон”. Кабинетът възложи на Авиотряд 28 да подготви договор за закупуване на новата машина.

Купуваме нов правителствен самолет

Самолетът, който се използва в момента, е на 20 г., купен е от Ръководство на въздушно движение 22 млн. долара. Скоро след това РВД го предоставя за специални полети.

Техническите проблеми започнаха след 2010 г. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник. Последният проблем с правителствения самолет беше в средата на ноември. След посещението на премиера Бойко Борисов в Солун при заход за кацане на софийското летище навигационната система е отказала.

Технически проблем със самолета на Борисов затрудни кацането в София

„Кой каза, че е отказала навигационна система. Никаква навигационна система не е отказала, отказал е един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се оправдаят тези 50-60 млн. долара, колкото ще струва един нов самолет”, коментира Луканов.

Той обяви още, че докато е бил директор на Авиоотряд 28 не е имало проблем с „Фалкона” по вина на машината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани