Харви Уайнстийн постигна споразумение за 25 млн. долара с обвинителките си

11:10, 12 дек 19 / Свят 25 1708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опозореният холивудски магнат Харви Уайнстийн постигна споразумение на стойност 25 милиона долара с десетки жени, обвинили го в сексуално посегателство, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Някога мощният продуцент на „Криминале“ и „Град на греха“, чийто случай предизвика появата на движението #MeToo срещу сексуални престъпления, е изправен пред наказателен процес следващия месец, който може да му донесе доживотен затвор.

Изплащането на обезщетения в отделно гражданско дело ще бъде разпределено между повече от 30 актриси и бивши служителки, които съдят 67-годишния продуцент по обвинения, вариращи от сексуален тормоз до изнасилване.

Харви Уайнстийн няма да се наложи да плаща от собствения си джоб, като сметката ще бъде поета от застрахователи на фалиралото му бивше киностудио „The Weinstein Company“. Сделката ще трябва да бъде подписана от всички страни и да получи съдебно одобрение, за да удовлетвори почти всеки иск за нарушение, заведено срещу него от 2017 г.

Сред обвинителките на Уайнстийн са някои от най-известните актриси в света - Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Салма Хайек, въпреки че никоя не е част от производството.

Но няколко обвинителки и техните адвокати отказаха сделката. "Ние планираме силни възражения срещу всяка разпоредба, опитваща се да принуди жертвите да се откажат да търсят отговорност от Харви Уайнстийн за действията му", заяви адвокат Дъглас Уигдор, който представлява две жени в искове срещу продуцента.

Групата за борба със сексуалния тормоз „Time's Up“, създадена вследствие на обвиненията срещу Уайнстийн, заяви, че се надява, че споразумението ще донесе на жертвите на Уайнстийн „някаква малко удовлетворение за дълго просрочена справедливост“, но добави, че размерът на обезщетението е недостатъчен.

"Ако това е най-доброто, което жертвите биха могли да получат, системата е разбита", туитва групата.

Една от неговите обвинителки, 50-годишната Катрин Кендъл, каза пред „Ню Йорк Таймс“, че е разочарована от сделката, но се е съгласила да подпише, тъй като не иска други жени да се лишат от изплащането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама