Джамбазки за пакета "Мобилност": Все още има шанс да се преборим за интересите си

10:35, 12 дек 19 / Политика 25 2465 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Евродепутатът Ангел Джамбазки излезе с позиция след междуинституционалните преговори по пакет "Мобилност" в ЕП.  Преговарящите от ЕП и Съвета на финландското председателство на ЕС постигнаха временно споразумение за ревизирани правила за командироването на шофьорите, времето за почивка на водачите и прилагане на правилата за каботаж. Постигнатото споразумение трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС. 

Постигнаха предварителна сделка по пакет "Мобилност"

Ето и какво написа Ангел Джамбазки във Facebook:

"Задкулисният фарс „Мобилен пакет“

Рано тази сутрин на междуинституционалните преговори по пакет „Мобилност“, който засяга стотици хиляди българи, беше постигнат нещо като компромис. Ако съдим по ехидните усмивки на преговарящите от Западна Европа, то за тях това наистина е работещ компромис. Ако съдим обаче по недоумяващите погледи на представителите на Централна и Източна Европа, постигнатият текст представлява просто поредното недоразумение в сагата с новите правила за транспортния сектор.

Как се разви вечерта?

Всичко започна бавно. Около 21 ч. се събраха представителите на Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент, за да преговарят за четвърти път как трябва да изглежда финалният текст на пакета. Както и на предишните преговори, разговорът започна трудно. Това разбира се дължи на факта, че хора, които не са виждали камион и на картинка, са се събрали да решават по какъв начин да се регулира секторът на международните превози. След постигане на съгласие по три от обсъжданите повече от 20 въпроса преговорите отново забуксуваха. Представителите на Германия и Франция имаха готово решение на проблема.

В 1.45 ч. след полунощ беше обявена 20 минути почивка под предлог да се избистрят позициите на различните делегации от страна на Съвета и Европейския парламент. Тази 20-минутна почивка се проточи 4 часа, по време на които всички докладчици в сянка бяха грозно игнорирани от страна на преговарящите. Подхвърляха се листове с многозначни предложения без никаква яснота относно това как се развиват задкулисните договорки. В крайна сметка в 6 часа и 15 мин. сивите кардинали поднесоха финален текст, който не беше обсъден точка по точка, а просто обявен за приет.

Европейската комисия в лицето на новия комисар по транспорт Адина Валеан осъди както подхода на преговарящите, така и съдържанието на постигнатите „компромиси“. Това разбира се не трогна французойката от алжирски произход, председателстваща комисията на ЕП по транспорт и туризъм, както и нейния най-верен съюзник в преговорите, германеца от турски произход Исмаил Ертуг. Зелените и социалистите, които иначе много държат на екологичните стандарти, очевидно нямат нищо против стотици хиляди камиони да се връщат празни до страната, в която са регистрирани, изхвърляйки милиони тонове въглероден диоксид. Тежък случай на лицемерие и потресаващ двоен стандарт!

Документът предстои да бъде гласуван от Парламента и Съвета. Все още има шанс да се преборим и защитим нашите интереси. Нужно е обаче още по-дълбоко сътрудничество между правителството, Европейските представители и бранша. Борбата продължава", написа евродепутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама