Радев: Дебат за конституционна промяна ще има

17:43, 11 дек 19 / Политика 25 2782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът може да внася промени в Конституцията, ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна промяна ще има, заяви президентът Румен Радев в ефира на bTV.

"Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от 10 години. И чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложението. Не искам да коментирам това предложение. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. За мен е интересно какво мислят българските народни предствители по този законопроект", посочи държавният глава. 

Борисов: Създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор

"Какво е мнението им за това, че се въвежда една нова мощна фигура? Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва- може би пак главният прокурор?", попита Радев. Според него проблемът е много дълбок и няма да се реши с този законопроект, а неслучайно Венецианската комисия е издала препоръки за дълбоки промени. 

"Във времена, в които разделянето на властите се изпразва от съдържание все повече, когато Народното събрание приема лобистки закони, когато правителството харчи на тъмно, когато се отхвърля ветото на президента, когато се шири безнаказаност на корупцията-трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляването на колективната безотговорност", обяви Румен Радев. 

Цацаров резервиран за назначаването на независим прокурор

Радев коментира и избора на главен прокурор: по думите му процедурата не е имала състезателен характер, като такава е и практиката при строителството на магистрали. 

"Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Това са тези политици, които определят приоритетите и сключват договорите за обществени поръчки", каза още президентът. 

Според държавния глава трябва да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост и свободна среда за бизнеса. Той за пореден път открои нуждата от свободни медии, и силни и независими съд и прокуратура. 

"Изостанали сме толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече", обърна внимание Румен Радев. 

Соломон Паси: Руският шпионаж не е случайност

Относно модернизирането на армията, Радев изтъкна, че за него няма значение дали изтребителите са "Грипен", F-16 i "Eurofighter". "Правителството погази открития честен конкурс за изтребителите", заяви той. 

"България трябва да защитава своя национален интерес и суверенитет, независимо каква е цената", каза в заключение президентът, попитан дали вярва на шпионския скандал с Русия. Той добави, че не коментира чужди служби. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама