По-високи данъци през 2021 г.

15:22, 11 дек 19 / Политика 25 2363 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

За данъците сме започнали да работим от началото на тази година с Министерството на финансите. За последните три години всичко, което сме искали като повишение в бюджетите на общините, сме го постигали. Това каза пред журналисти председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Той обясни, че с Министерството на финансите са постигнали съгласие за актуализиране на критерии, за определяне на данъчните оценки. Това се налага заради твърде остарелите методи, въведени още през 1999 г. За целта в министерството е сформирана съвместна работна група, която трябва да ги обнови. „В много от общините политиката е за запазване на данъчните ставки, но има населени места, които отдавна не са повишавали таксите“, заяви Панов.

Очаква се в следващата година критериите за данъчната оценка ще бъдат актуализирани, а преизчисляването на данъците да стане през 2021 г. Панов побърза да уточни, че не във всички населени места обаче данъците ще бъдат увеличени. Това ще зависи от новите критерии и районирането.

Горанов: Местните данъци у нас са изключително ниски

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов внесе уточнение относно таксите, които общините трябва да плащат за изхвърляне на боклуци на сметищата. Според него таксите трябва да бъдат възможни и поносими за гражданите, за това скокът в цените ще бъде разпределен в следващите три години.

През 2020 г. таксата, която трябва да внася общината в държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, ще бъде 69 лв. за всеки тон депонирани отпадъци, или което представлява увеличение от 12 лв. През следващите две години се предвижда увеличение от 13 лв. 

Такива ще са цените за общините, които не са постигнали целите. „Да може да направим рестриктивни мерки за отпадъците на регионалните депа. Целта е да има по-малко депониране и повече използване. Тези пари се събират за изготвяне на мерки за по-малко депониране“, заяви Димов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама