Втори австралийски щат разрешава евтаназията

10:10, 11 дек 19 / Свят 25 2261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Западна Австралия внесе поправки в законодателството, които ще позволят на неизлечимо болни хора да вземат решение за прекратяване на живота, съобщи БГНЕС.

Според инициативата, право да се възползват от доброволна евтаназия ще имат хора с нелечими заболявания, чиито непоносими страдания могат да предизвикат смъртта им в течение на 6 месеца. За хора с невродегенеративни заболявания този срок е 12 месеца.

Пациентът трябва да направи две заявления – едно в устен и едно в писмен вид. Заявлението трябва да бъде подписано от двама независими лекари.

Болниците ще избират медикамента от предоставен одобрен списък с лекарствени препарати.

Очаква се законът да влезе в сила в средата на 2021 г.

Според премиера на щата Марк Макгоуън, това е исторически и тъмен ден за Западна Австралия.

„Става въпрос за това хора, които умират и страдат от болки, да имат възможност за избор, за да не преживеят последните си седмици и месеци в мъки”, заяви той.

Закон за легализиране на евтаназията беше приет по-рано в австралийския щат Виктория, а през юни официално влезе в сила.

За първи път законът беше приложен на практика през август от възрастна жена, страдаща от онкологично заболяване. Правителството на щата Виктория очаква през тази година около 12 човека да получат разрешение за евтаназия. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама