Хиляди излязоха в Прага с искане за оставка на премиера

07:10, 11 дек 19 / Свят 25 2241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди протестираха в центъра на Прага срещу чешкия премиер Андрей Бабиш.

Според организаторите - гражданското движение "Милион момента за демокрация", в центъра на Прага са се събрали около 60 000 души. Протестиращите чехи призовават премиера изцяло да се дистанцира от бизнес интересите си или да подаде оставка до края на годината.

Срещу Бабиш имаше разследване по подозрения в измама и злоупотреба с европейски фондове за близо 2 милиона евро. То беше прекратено, но главният прокурор на Чехия реши, че това действие е незаконно.

Прекратиха разследването срещу чешкия премиер за злоупотреби с еврофондове

Бабиш отрича да е извършил каквито и да е нарушения и отказва да се оттегли. Одит на Европейската комисия заключи, че неговите бизнес интереси са несъвместими с политическата му роля, според изтекли документи, получени от чешки медии.

Одитът също така предполага, че фирмата му Agrofert трябва да върне огромни суми в субсидии от ЕС и от държавата. Бабиш казва, че е прехвърлил Агроферт на два доверителни фонда, както се изисква съгласно чешкото законодателство.

Мащабен антиправителствен протест се провежда в Прага

Протестът беше свикан след още по-големи митинги срещу премиера през юни и ноември - най-големите подобни събития от падането на комунизма през 1989 година, припомня БГНЕС.

Въпреки неволите на Бабиш, партията му все още е начело на проучванията на общественото мнение със стабилна, 30%-ва подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама