22 млн. лв. повече за култура през 2020 г.

19:28, 10 дек 19 / Политика 25 1705 Topnovini
1

Бюджетът е балансиран и това се осъзнава от хората, които работят в сферата на културата. Над 22 млн. лева е увеличението за Министерство на културата. Това заяви министърът на културата Боил Банов в началото на коментара си за "Бюджет 2020" пред БНТ. По думите му са "подсигурени 10% увеличение в рамките на администрацията, което правителството дава".

Подсигурени са не само хората в бюджета на министерството, а и общините, защото голяма част музеите, галериите са в общините. Подсигурени са и читалищата с 10% увеличение, както и с допълнителни пари за дейности“, обясни Банов. Той уточни, че това касае "човешкия ресурс", а материалната база се поддържа чрез "различни програми и механизми в зависимост от това къде е и кой отговаря за нея".

Боил Банов за скандалите около Ларгото: Сигналът на БСП беше неоснователен

Министърът уточни, че повечето сфери в областта на културата - галерии, музеи, сценични изкуства, театри, опери, филхармонии, симфониети, работят под формата на делегиран бюджет, което дава възможности за увеличение на основните заплати и осигуряване на допълнително материално стимулиране в голяма част на страната.

За него културата е "най-сериозният конвертируем продукт" на страната ни и бюджетът в областта на културата през последните години е балансиран.

„Спрямо бюджетите на огромни държави - например Германия, е едно, но спрямо Черна гора - страна от нашата черга, нашият бюджет е над 12 пъти по-голям“, посочи Банов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 34 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.