Плевен отдаде почит на загиналите за Освобождението на града

12:40, 10 дек 19 25 3057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плевен отбелязва днес 142 години от паметния 10 декември, когато градът бива освободен от турско робство.

Тържественият ритуал започна с панихида, отслужена от Негови Високопреосвещенства Плевенския митрополит Игнатий, Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници.

На паметния ритуал на пл. „Възраждане” присъстваха народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на дипломатическия корпус, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на държавни и обществени институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон, Русия, от Плоцк, Полша, от Браила, Румъния, военнослужещи от Българската армия, стотици плевенчани и гости на града.

Поглед назад: Битката за Плевен - битка за цяла България

В словото си към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта отново ролята на Плевенската епопея за Освобождението на страната ни. Той припомни, че повече от 400 са паметниците на признателност към загиналите за свободата ни на територията на страната, повече от една трета са в Плевенско, а най-внушителен от тях е Панорамата.

„Победата на 10 декември преди 142 години е Ден първи от възкресението на Плевен, тя даде мощен тласък за възкресението на България и за появата й на политическата карта след 500 години забвение. Тази победа беше постлана с костите и кръвта на стотици хиляди знайни и незнайни герои, тя беше трасирана от пътя на хайдушките чети, от стъпките на Апостола Васил Левски, от апостолите на Априлското въстание. Докато я има България ние винаги ще помним, тачим, уважаваме и ще се прекланяме пред паметта на всички, дали живота си за нашата Свобода. Обръщам се към плевенските деца – всичко, което правим, е за вас. Помнете, знайте и почитайте паметта на тези знайни и незнайни воини, които загинаха, за да ни има нас, вас, вашите деца и внуци, за да я има горда, свободна и независима България! Нека бъде вечна паметта на всички загинали! Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник!”, каза кметът на града.

В памет на загиналите за Освобождението на Плевен бяха поднесени венци и цветя. Присъстващите запазиха и минута мълчание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама