23 000 са потърсили съдействие от омбудсмана от началото на 2019 г.

11:29, 10 дек 19 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 23 хиляди човека са потърсили съдействие от омбудсмана от началото на годината. Една четвърт от жалбите са за нарушени потребителски права, а около десет на сто касаят социални права. Цифрите бяха оповестени в рамките на инициатива за отворени врати на институцията по повод международния ден за правата на човека.

Да бъдем активни и да забелязваме слабите, които не могат да защитят правата си. Това е призванието на юристите, каза при откриването на форума омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от БТА.

Според председателя на НС Цвета Караянчева е важно като общество да знаем правата и задълженията си, разписани в Конституцията. Гражданското общество, изградено в последните години, вече сигнализира институциите, заяви Караянчева. Тя призова за нетърпимост към корупцията и неправдите.

Поколенията се сменят, но трябва да отстояваме правата и свободите си, отбеляза председателят на НС.

Ако всички институции се подкрепяме, с помощта на неправителствените организации и активните граждани, можем да направим България още по-добро място за живеене, посочи тя.

Във видеопослание американският посланик Херо Мустафа заяви, че защитата на правата на човека е отговорност на всяка държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама