Започва криминално разследване на трагедията с изригналия вулкан в Нова Зеландия

11:20, 10 дек 19 / Свят 25 1159 Topnovini

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че не очаква да бъдат открити живи хора на Белия остров, където туристи бяха изненадани от изригването на вулкан. Полицията на Нова Зеландия започва криминално разследване.

Един от пилотите на хеликоптер, изпратен да направи оглед от въздуха, е рискувал да се приземи. "Доколкото разбирам, обикалял е острова известно време. Той ми докладва за това, че не се очаква да бъдат открити оцелели", каза премиерът, предаде БГНЕС.

"Мащабът на тази трагедия е пагубен. За тези, които са загубили семейство и приятели, ние споделяме във вашата скръб и сме опустошени", коментира Ардърн в парламента.

13 са жертвите на вулкана в Нова Зеландия

Смята се, че общо 13 души са намерили смъртта си. Съдбата на петима от тях беше потвърдена, останалите осем се водят изчезнали. Общо 34 души оцеляха при изригването на вулкана, като 31 от тях са в болница.

"Съсредоточаваме се около намирането на телата, за да бъдат върнати на близките им", каза Ардърн.

Вулканът на малкия остров е най-активният в Нова Зеландия. Въпреки това островът, който е частна собственост, е посещаван от десетки хиляди туристи годишно. Той се намира недалеч от бреговете на Северния остров на Нова Зеландия, източно от град Окланд.

Полицията съобщи, че 47 души са били на острова в момента на изригването - 24 от Австралия, 9 от САЩ, 5 от Нова Зеландия, 4 от Германия, по двама от Китай и Великобритания и по един от Малайзия.

"Много сериозно бих предположил, че на острова няма оцелял човек", заяви заместник-комисарят на полицията Джон Тимс за осемте души, които все още са безследно изчезнали, предаде БТА.

От ранените най-малко 27 са получили над 71% изгаряния и някои могат да починат от раните си, заяви Питър Уотсън, главен правителствен лекар.

Камера, собственост на и управлявана от новозеландската агенция за геологични опасности GeoNet, показа група хора в кратера, които се отдалечават само минута преди експлозията. Други изображения показват експлозията, която изхвърля пепел на 3 658 метра във въздуха.

GNS Science, агенцията по геология на Нова Зеландия, предупреди, че има 50/50 вероятност за друго изригване в следващите 24 часа, тъй като отдушникът на вулкана продължава да изхвърля "пара и кал".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани