В Операта: Европейски правила по български

10:40, 10 дек 19 25 3752 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Вчера ви направихме съпричастни с това как може да отидеш с роднини и приятели на опера и да ги дочакаш във фоайето. Защо ли – поради незнание или неинформираност, кой отговор ще надделее.

Без право на тоалетна в Операта

Стремим се да бъдем като модерните европейци, но се натъкваме на соцповедение и отношение.

Не е срамно да не знаеш, срамно е да няма кой да ти обясни.

Дали е практика посетителите на Софийската опера и балет да трябва задължително да са информирани с правилата и нормите, които са длъжни да спазват, отивайки на опера?

Би било чудесно, ако като малък са те водили и си информиран, но ако не са и проявиш желание да станеш част от този вид културно събитие, какво правиш?

Влизаш в операта и се запознаваш с правилник на вътрешната зала. Спазваш написаното и в един прекрасен момент оставаш навън, защото не си запознат с етичния кодекс. Опциите са две - или чакаш компанията си отвън, или служителите на операта ти дават единствената алтернатива, а именно - трети балкон.

Ако не знаеш за всички правила и норми и сега вече си се запознал с тях, ще знаеш за следващия път. Но натъквайки се на факта, че вратите са със свалени дръжки, продължава да те изумява.

Снимка: Топновини

Защото в тези действия, които са кой знае от кога, няма нищо логично. Правила и норми не се налагат с отстраняване на дръжки. Преди всичко е важно посетителите на Операта да се чувстват спокойни за своята безопасност и сигурност.

При евентуален инцидент в залата или пожар и опит да се отвори вратата отвътре се счупи бравата, какво ще се случи… не искаме и да си помислим.

Алтернативи винаги има, когато и действията са такива.

На никого не би било проблем, ако в правилника бъде написано, че посетителите на Операта веднъж излезли от представлението нямат право да се върнат. Кратко, точно и ясно.

След направената проверка в европейските опери в Париж Пале Гарние и във Виенската държавна опера дори не ни разбраха въпроса - дали дръжките на вратите са премахнати от външната страна на залата.

Отивайки на мюзикъла „Клетниците“, отиваш с едни очаквания и впечатления, а си тръгваш със съвсем различни.

За да сме като европейците, е редно да се държат и с нас така. Правилата са, за да се спазват, но нека преди това да се казват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама