В Операта: Европейски правила по български

10:40, 10 дек 19 / Коментари 25 2724 Любомира Николова
1

Вчера ви направихме съпричастни с това как може да отидеш с роднини и приятели на опера и да ги дочакаш във фоайето. Защо ли – поради незнание или неинформираност, кой отговор ще надделее.

Без право на тоалетна в Операта

Стремим се да бъдем като модерните европейци, но се натъкваме на соцповедение и отношение.

Не е срамно да не знаеш, срамно е да няма кой да ти обясни.

Дали е практика посетителите на Софийската опера и балет да трябва задължително да са информирани с правилата и нормите, които са длъжни да спазват, отивайки на опера?

Би било чудесно, ако като малък са те водили и си информиран, но ако не са и проявиш желание да станеш част от този вид културно събитие, какво правиш?

Влизаш в операта и се запознаваш с правилник на вътрешната зала. Спазваш написаното и в един прекрасен момент оставаш навън, защото не си запознат с етичния кодекс. Опциите са две - или чакаш компанията си отвън, или служителите на операта ти дават единствената алтернатива, а именно - трети балкон.

Ако не знаеш за всички правила и норми и сега вече си се запознал с тях, ще знаеш за следващия път. Но натъквайки се на факта, че вратите са със свалени дръжки, продължава да те изумява.

Снимка: Топновини

Защото в тези действия, които са кой знае от кога, няма нищо логично. Правила и норми не се налагат с отстраняване на дръжки. Преди всичко е важно посетителите на Операта да се чувстват спокойни за своята безопасност и сигурност.

При евентуален инцидент в залата или пожар и опит да се отвори вратата отвътре се счупи бравата, какво ще се случи… не искаме и да си помислим.

Алтернативи винаги има, когато и действията са такива.

На никого не би било проблем, ако в правилника бъде написано, че посетителите на Операта веднъж излезли от представлението нямат право да се върнат. Кратко, точно и ясно.

След направената проверка в европейските опери в Париж Пале Гарние и във Виенската държавна опера дори не ни разбраха въпроса - дали дръжките на вратите са премахнати от външната страна на залата.

Отивайки на мюзикъла „Клетниците“, отиваш с едни очаквания и впечатления, а си тръгваш със съвсем различни.

За да сме като европейците, е редно да се държат и с нас така. Правилата са, за да се спазват, но нека преди това да се казват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани