Александър Андреев: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

08:28, 10 дек 19 25 3119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сега е моментът за промени в изборното законодателство. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в ефира на Сутрешния блок на БНТ.

Избори за милиони

За по-високи санкции за купения и корпоративния вот призова президентът Румен Радев. По негова инициатива в президентската институция се проведе дискусия, на която се обсъдиха проблемите при проведените местни избори. В дебата участваха представители на Централната избирателна комисия и на отговорните институциите за провеждането и организацията на местния вот, както и анализатори на изборния процес.

Радев иска фалшифицирането на изборите да стане криминално престъпление

Александър Андреев заяви, че по-ранното насрочване на изборите е дало възможност подготовката им и самото им провеждане да протекат нормално. Той отбеляза, че президентът очерта ясно въпросите, които трябва да бъдат разгледане при следващо обсъждане - купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове.

„Знаем, че тук трябва да има законодателната воля на парламента, за да може те да бъдат решени по нормативен път“, коментира той.

Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове, смята говорителят на ЦИК.

Като проблем при попълването на бюлетина Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. Отбелязването само на преференцията води до недействителност на гласовете.

„По-подробен анализ ще бъде извършен едва след като приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища“, добави той.

По негово мнение, ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство, сега е моментът да бъдат преценени и анализирани.

„Това, на което бихме акцентирали, е да бъдат разгледани въпросите, свързани с протоколите, тъй като в самите протоколи се съдържат данни, които нямат съществено значение за определянето на резултатите от изборите“, посочи говорителят на ЦИК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама