Филип Димитров е зам.-председател на Венецианската комисия

16:44, 09 дек 19 / Политика 25 1045 Topnovini
1

Конституционният съдия и бивш министър-председател на Р България в периода от ноември 1991 г. до края на декември 1992 г. Филип Димитров бе избран за зам.-председател на Венецианската комисия към съвета на Европа, съобщиха от комисията.

На 6 и 7 декември се проведе 121-вата пленарна сесия на Венецианската комисия, по време на която за неин председател беше преизбран Джани Букикио, който е на поста от 2009 г. Той е широко признат експерт по публично право, който е помогнал за основаването на комисията през 1990 г.

По време на пленарната сесия са избрани и трима заместници на Букикио -  Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет, Филип Димитров, член на Конституционния съд на България и бивш министър-председател на България (1991-92 г.) и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

За членове на Бюрото са избрани Хердис Кюрулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация). Венецианската комисия предоставя правни съвети на своите държави-членки и помага на държавите, които желаят да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти. Държавите-членки на Комисията включват 47-те държави-членки на Съвета на Европа, плюс 15 други държави (Алжир, Бразилия, Канада, Чили, Коста Рика, Израел, Казахстан, Република Корея, Косово, Киргизстан, Мароко, Мексико, Перу, Тунис и САЩ).

Миналата седмица Венецианската комисия излезе със становище, с което изрази съмнение, че готвените промени в българското законодателство ще дадат  реална  възможност за разследване на главния прокурор, който към момента е недосегаем.

За да отговори на препоръките на комисията кабинетът се събра извънредно в събота и представи промени в НПК, с които се създава фигурата на изцяло независим от главния прокурор обвинител и регулярно изслушване на Обвинител №1  в парламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани