КНСБ: Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лева

11:45, 09 дек 19 25 2261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сивият сектор у нас генерира около 23 млрд. лева. Това е почти 21% от цялата икономика на страната, показват данните на КНСБ. Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата. Това е почти 21% от цялата икономика на страната, показват данните на КНСБ, съобщи БНТ.

Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата. Според синдикатите всяка майка, която е осигурявана на такова трудово възнаграждение, губи около 4 800 лева за периода на майчинство. Натрупаните пари за пенсии на хора на минимални заплати, които всъщност получават останалите по друг договор са около 50 000 по-малко.

Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите. От КНСБ днес представиха резултатите от своя проект за активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост. По него до този момент е разработено и мобилно приложение за получаване на сигнали.

"За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има първо сиви обороти", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров

Финансовият министър Владислав Горанов коментира: "Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост и това гориво са сивите обороти, които непрекъснато трябва да бъдат на вниманието на приходните администрации". Той отбеляза, че от лятото на миланата година правителството е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката, който е по-известен като "дебат по Наредба номер 18". По думите му тази наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация, който ще даде възможност да бъдат обхванати максимално всички процеси, така че да не се допуска възможността за формиране на сиви обороти.

"Истинската битка с недекларирания труд минава оттам, минава през момента, в който всеки един български гражданин ще има нетърпимост тогава, когато някой не спазва законите", отбеляза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите ѝ в България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище - 15.9%, на фона на 16.3 на сто за Европа. Това обаче не е повод да не се търси решение на сериозните проблеми, които са поставени и в този проект. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама